Sekarang ni dah jadi trend dekat negara China yang dah pun jadi viral iaitu A4 Waist Challenge, where Chinese women show off their thin waist behind a piece of paper. Sekarang ni bukan saja dekat negara China, tapi wanita di seluruh dunia pun mula sahut cabaran ini.
A4 waist challenge

Macam-macam lah feedback, ada yang suka, ada yang rasa membimbangkan, ada yang kata, buat apa kurus sangat. Pendapat Kak Zaza, jangan cepat melatah. Boleh buat ini sebagai cabaran untuk diri sendiri.
Sekarang ni banyak dah cara nak dapatkan pinggang kecil, Ada banyak exercise untuk rampingkan pinggang. Search je kat Youtube, ada banyak sangat video yang kita boleh ikut. Cuma nak dengan tak je.
Tapi andaikata masih tak dapat pinggang saiz A4 ni, janganlah susah hati. Sebab pinggang ideal ni bergantung pada ketinggian juga. Kalau anda tinggi, memang tak sesuai lah jika pinggang bersaiz A4.
Boleh tengok jadual ni.
waist measurement chart

Tapi, jika anda dalam kategori overweight memang kena buat sesuatu. Sebab, lemak yang terlalu banyak dekat bahagian pinggang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung, diabetes dan cancer. Kita juga perlu tahu jenis bentuk badan kita. Kebanyakan dari kita mempunyai bentuk badan apple shape dan pear shape. Bermaksud, jika kita mengalami pertambahan berat badan, lemak lebih banyak tersimpan di bahagian hips (pear shape) atau around your middle (apple shape). Jika kita overweight dan berbentuk apple shape, ianya lebih berisiko berbahaya berbanding pear shape.
Anda berisiko mengalami masalah kesihatan sekiranya ukuran pinggang anda
lebih 94cm (37 inches) bagi lelaki
lebih 80cm (31.5 inches) bagi wanita
Dan ianya lebih berbahaya jika ukuran pinggang anda
lebih 102cm (40 inches) bagi lelaki
lebih 88cm (34.5 inches) bagi wanita
Kebanyakan dari kita yang overweight ini mengalami pertambahan berat badan disebabkan eating more calories than they burn. Tenaga berlebihan dalam badan ini disimpan sebagai lemak. Jika nak turunkan berat badan, kita kena lebih aktif, lebih banyak bergerak.
Macam Kak Zaza sendiri. Kak Zaza cuma pakai Premium Beautiful corset je! Happy lah hai. Dulu pinggang pernah mencapai 25 inci. Mana taknya, asyik makan je tapi takda sebarang aktiviti kecergasan. Pakai Premium Beautiful, sekarang ni pinggang dah turun 2 inci. Dan sekarang ni cuma 23 inci je! Oklah tu kan.Sesuai sangat dengan ketinggian. Takdalah nak pinggang macam kerengga, atau pinggang 15 inci pun! Yang penting, pakai Premium Beautiful corset ni, cara yang senang dan selamat! Asalkan dapat pinggang ideal dah ok.
FIR dalam fabrik Premium Beautiful ni pun, membantu dalam menstabilkan metabolisme badan. Lemak lebih mudah dibakar, dan jika anda bersenam, lagilah satu bonus untuk anda.
cara nak kecilkan pinggang
Jangan kecam saya :p Teringin jugak nak try buat cabaran ni. Amacam? Lulus ke?
So lepas ni, cepat-cepat lah ukur pinggang masing. Kalau anda berpinggang ideal, tahniah.. Kalau kategori berlebihan, cepatlah buat sesuatu. Kalau nak ikut kaedah Kak Zaza, boleh je whatsapp Kak Zaza ataupun email je. Bukan apa, macam Kak Zaza beritahu tadi, ianya boleh mengundang risiko penyakit berbahaya.
saiz pinggang kim jong kook

Even, Kim Jong Kook pun slim je. Guess what? His waist measurement is only 29 inch! So kalau lelaki pun has tiny waist, kita orang perempuan ni pun, perlu kecilkan pinggang jugak. Jom!
Zazalina
019-307 5397
zazalinaothman@gmail.com

Share This