Tiba-tiba petang ni rasa macam nak makan chocolate. Kalau lah dapat makan chocolate sekarang ni alangkah nikmatnya.

Wah sedapnya. Yes, Zaza memang hantu chocolate. Zaza kalau dah ada chocolate, tak makan lain pun takpa. Kadang-kadang lunch hour cuma makan chocolate je. Nyum-nyum.
Dulu masa sekolah, doktor nasihatkan Zaza elakkan makan chocolate, cheese dan juga coffee sebab ada migrain. Tapi disebabkan tak boleh elak makan chocolate dan cheese, Zaza cuma tak ambil coffee je sampai sekarang 😀 Yang lain tu, memang tak dapat lah nak ikut nasihat doktor. Tapi nasib baik migrain Zaza dah takda bila dewasa ni. Yahoo…
Percaya tak, chocolate ni boleh merubah mood seseorang tau. Dipercayai dapat meningkatkan mood dan menghilangkan stess. 
“Chocolate in our body stimulates the creation of serotonine, known as the “happy hormone”. Serotonine is the ingredient that causes a pleasant sensation after a meal. However, the positive effect of chocolate does not stop here! While enjoying the chocolate, endorphin is also released – our natural calming device that raises the sense of wellbeing and satisfaction”

“Consumption of chocolate in moderate amounts also boosts concentration, strengthening our intellectual and mental abilities at the same time. As with other types of food, exaggeration may have negative effects, so enjoy chocolate in moderation!”


Oh patutlah suka sangat-sangat dengan chocolate ni! 😀
Share This