Today Zaza nak share something yg Zaza dapat from yesterday’s class…something yang rasa sangat relate dgn life kite and I think we need to take some serious considerations…hopefully this can be as our “pembuka minda” for today….
Ok..
Average income for age like us mostly I can say RM3,000..
RM3,000 / 30 days = RM100 sehari
Kita tengok pulak perbelanjaan kita sehari
Makan – RM20.00 
Minyak kereta – RM10.00
Tol / Parking – RM15.00
Balance – RM55.00
Belum masuk makan malam , bil telefon , bil elektrik / air, perbelanjaan untuk anak-anak, duit rumah, duit kereta, savings, duit mak ayah, insurans dll.
p/s: semua perbelanjaan kt atas Zaza ambil very minimum and average amount…. tu tak termasuk if mase lunch u makan kt fine dining ke whatsoever..
Grand Total—————>nak ikutkan jumlah dah NEGATIF dah…
Biasa tak kita dengar orang yang buat kerja dari rumah ke rumah sebagai cleaner. Biasanya orang asing kan yang buat kerja-kerja ni. Katalah, satu rumah dia dapat RM70 untuk 1 hari. Kalau dia rajin dan buat 5 rumah, sehari dia dah dapat RM350. Sebulan dah RM10,500! Gaji mereka lagi banyak dari kita. Pendapatan sehari kita pun cuma RM100 je! 🙁
So means, situation macam ni will go on and on sampailah kita pencen…20 over years to go…
and after 25 years kite mesti dah nk pencen…pencen with no savings pulak tu…
Macammana nak  survive , nak beli makan and keperluan asas if lets say kite hidup sampai 80 tahun..
Harga barang dah naik mendadak, harga makanan naik 10%, inflasi naik 3%, harga minyak lagilah naik, lebih-lebih lagi dah takda subsidi ni. Itu belum campur dengan GST lagi.
Tak campur lagi belanja hospital or klinik kalau kita sakit… makin tua makin sakit…Belanje hospital 25 years later dah mahal..
Ermmm macammana pulak nak bayar loan, loan kereta (I’m sure semua orang pun dah pakai kereta, and dengan loan)
Takkan tak shopping seumur hidup…..
Kite realize tak lebih gaji kite tiap2 bulan ————>gaji bibik indo pun lagi besar…RM500 sebulan, dapat bersih je.. sebab makan minum, tempat tinggal, api, air semua kite yg bayar…
Kite still taknak buat apa-apa ke…still nak suka ria lagi bergolek depan tv…this is the fact of life…..
Ini gaji pekerja Bangladesh di Malaysia dah jadi viral sekarang ni. Sakitnya tuh di sini.
Hmmmmm…..tak pening kita…Fikir2lah sendiri…
Share This