Hari ni dah 7 hari kita berpuasa. Kejap je dah seminggu kan? Bermakna ada lebih kurang 3 minggu je lagi nak menyambut syawal. Mesti masing-masing sibuk dah dengan persiapan raya. Dengan baju raya sedondonnya lah, dengan hiasan rumah, langsir baru. Lepas tu mula sibuk dengan biskut raya. Sekarang ni dah tak macam dulu, kebanyakkannya main tunjuk-tunjuk je. Zaza ingat lagi masa Zaza kecik-kecik dulu, mak dan kakak sibuk betul buat biskut raya.
Bila difikirkan balik, semua yang kita buat tu, memerlukan DUIT.
Lepas tu, ramai yang ambil peluang untuk berniaga. Sebabnya macam cakap tadilah, semuanya perlukan duit. Takkan nak balik kampung dengan tangan kosong. Teringin jugak nak bagi duit raya dekat mak ayah. Yang buat side income masa bulan puasa ni memang gigih betul kan. Semalam masa balik dari bazaar ramadan, terfikir jugak kegigihan mereka yang berniaga ini. Lepas habis jual, mesti dah sibuk dengan persiapan menjual keesokkan harinya pulak. Mau tak letih. Kalau Zaza sendiri, tak tahulah sanggup ke tak. Yang bekerja dekat office pulak, ambil peluang jual kuih raya. Pun penat jugak nak membakar kuih tu kan! Tapi kalau kita tak buat apa-apa, gaji kita still sama. Dengan nak buat persiapan raya lagi. Dengan belanja harian kita lagi. 
Ok, before balik raya ni nak tak bawak balik at least RM3,000 – RM5,000. Oklah kan kalau dapat duit raya macam ni. Tak perlu lah nak usik duit gaji lagi. Kiranya business ni senang sikit, tak seteruk berniaga dekat bazaar ramadan tu. Tak kiralah orang tu sibuk ke, tak sibuk ke, bekerja ke, tak bekerja ke, malah surirumah pun boleh buat. Dan business ni tengah-tengah musim perayaaan ni memang high demand! Pastu, nak buat masa puasa pun boleh, nak buat masa raya atau lepas raya pun boleh. Buat pun sambil-sambil je. Kalau yang suka online tu lagilah kelebihan untuk dia. Daripada bukak FB tapi tak dapat apa, tapi sekarang ni bukak FB, dapat duit. Sambil-sambil buat kerja kat office, duduk sembang dengan officemate pun boleh buat. Kita masih buat benda yang sama seperti sebelum ni, tapi tiba-tiba dapat extra pulak RM3,000-RM5,000. Best kan!
Kalau nak tau, boleh contact Zaza 019-3075397.
Share This