“Kadang-kadang kita rasa… Study sampai ada master ke phd ke.. Sampai oversea.. Orang puji-puji kat office… Buat at the end kan.. Bukan itu yang kita mahu.. Kita mahu more time with family.. freedom…”
Ini luahan hati seseorang yang bergaji almost RM10K sebulan tapi makin pressure dengan life sebagai orang besar di pejabat..
Bila dah berjawatan tinggi, berpangkat tinggi, maka tinggi jugalah tanggungjawab kita. Kadang-kadang duit gaji tinggi tak memberi apa-apa makna sebab masa kita banyak dihabiskan di pejabat. Masa di rumah, dengan keluarga dan anak-anak jadi terbatas. Zaza pernah diberitahu oleh kawan Zaza satu ketika dulu yang dia kadang-kadang tak berjumpa dengan ayahnya langsung sebab pagi dia dah ke sekolah. Balik dari sekolah ayahnya masih bekerja. Bila ayahnya dah balik, dia dah tidur. Sampai dah besar pun dia masih tak dapat waktu yang benar-benar berkualiti dengan keluarganya.
Tapi, kalau tak bekerja keras seperti itu, bagaimana mahu beri keselesaan pada keluarga kita kan.
The main point dekat sini yang Zaza nak tekankan, yang sebenarnya, kita mahukan kehidupan yang selesa dan ada kualiti masa dengan keluarga. Tapi selesa yang macammanakah? Adakah selesa setakat cukup-cukup makan. Kalau kita rasakan kita dah cukup selesa, pernah tak kita terfikir. Berapakah simpanan untuk kita bila kita dah tak bekerja nanti. Berapakah simpanan untuk anak-anak kita. Berapa yang kita boleh beri pada kedua ibu bapa kita.
Business yang Zaza buat ni. alhamdulillah ada semua tu. Time freedom, Malah money freedom. Ya, Zaza masih bekerja lagi walaupun berbusiness. Tapi, soon, Zaza juga akan mengikuti jejak langkah rakan-rakan business yang lain. Buat business ni secara full time. Struggle kejap je dalam 2 tahun, tapi lepas tu dah boleh menghabiskan masa dengan keluarga. Tapi kalau dekat pejabat, struggle lah macammana pun, masa kita bersama keluarga dah semakin jauh. Malah kita pun boleh jadi stress. Gaji besar, lagi besarlah stress! Gaji sikit pun stress jugak sebab duit gaji tak tahu ke mana. Tahu-tahu dah habis bayar hutang. Dapat gaji hari ni, hari ni jugak dah habis settlekan hutang dan expenses lain.
Dalam business ni, percayalah, semua pun boleh dapat apa yang orang lain dapat. Asalkan kita tekun berusaha, gigih, sabar, rajin menimba ilmu, bulat hati dengan pemimpin, kejayaan pasti dalam tangan kita. Kalau kita boleh buat benda yang sama di pejabat, berusaha untuk kenaikan pangkat, sama jugak dalam business ni. Cuma yang bezanya, dalam business ni, semakin kita buat, semakin kita ke arah time freedom dan money freedom. Hidup pun sentiasa ceria dan stress pun hilang. Sebab tu, mereka yang dah capai semua ni, makin nampak muda. Berbanding kalau kerja pangkat tinggi dekat office, rambut pun semakin memutih
Jom buat sama-sama. Call me at 019-3075397.
Share This