Tanpa kita sedar, Ramadhan kini hampir melabuhkan tirainya. Hari ini sudah 26 hari umat Islam berpuasa dan menjalani ibadat di bulan Ramadhan. Tinggal 4 hari saja lagi untuk kita menyambut hari kemenangan bulan Syawal.
Berpuasa selama sebulan, ada juga yang mengambil kesempatan untuk ‘berdiet’ atau menurunkan berat badan. Tapi bila dah masuk hari raya, diet tu atau berat badan tu terbabas juga. Penat usaha turunkan berat badan di bulan puasa. Pernah tak terjadi berat naik mendadak semasa hari raya? Kenapa jadi begitu ya?
Semasa berpuasa, terdapat perubahan di dalam badan kita yang membolehkan kita menahan lapar dan dahaga, jadi badan akan mula memecahkan lemak untuk mendapatkan tenaga. Apabila hari raya, kita sudah berhenti puasa, dan badan akan mula berfungsi seperti sebelum puasa. Lemak kembali disimpan. Aktiviti dalam badan menjadi normal semula. Tapi ada sebahagian dari kita menjadi tidak normal, malah berat badan bertambah dengan cepat dari sebelumnya.
Juadah hari raya seperti ketupat, lontong, lemang, nasi, kuih muih, kek dan banyak lagi terlalu banyak karbohidrat. Karbohidrat akan ditukar kepada gula menyebabkan paras gula dalam darah akan naik dan meransang badan hasilkan hormon insulin yang menukarkan gula kepada lemak dan disimpan dalam badan. Pemecahan lemak lambat tapi pembentukan lemak berlaku terlalu pantas dan banyak. Ini disebabkan, sewaktu berpuasa, metabolisme menjadi rendah begitu juga dengan pemecahan lemak. Berpuasa sebulan juga menyebabkan nafsu makan naik mendadak sewaktu hari raya. 
So, apa yang kita kena buat? Mungkin kita boleh kurangkan makan karbohidrat dan banyakkan makan protein seperti daging dan ayam. Sebab, pengambilan protein membantu meningkatkan metabolisme badan.
Kalori Hidangan Hari Raya. setiap satu hidangan
Lontong = 348.6
Ketupat palas: 119.4
Serunding Ayam= 183.5
Serunding Daging = 197.9
Soto Ayam = 401.5
Lemang =82.8
Semuanya tinggi kalori. Jadi kita nak makan apa ya? Ataupun, mungkin kita boleh makan dalam kuantiti yang sedikit, dan berhenti sebelum kenyang. Tapi… Tak best pula bila datang rumah orang, kita cuma makan sedikit sekadar nak ambil hati tuan rumah. Pulak tu, tuan rumah dah sediakan bermacam aneka juadah, dan kita hanya mampu lihat orang lain makan dengan sedapnya. 
Nasib baik Zaza ada teman baik yang sentiasa melekap di badan, iaitu Premium Beautiful. InsyaAllah, makanlah sebanyak mana, badan dan berat akan tetap maintain. Sebab, fungsi utama Premium Beautiful adalah untuk mengalihkan dan mengunci lemak badan kita. FIR dalam Premium Beautiful ini lah yang membantu melancarkan darah. Selain itu juga, ia membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam badan. 

Best sangat bila ada pakaian dalam yang ada fungsi yang memberikan kita bermacam-macam kebaikan. Bukan saja untuk kesihatan, tapi juga secara tak langsung ia membantu dalam membentuk tubuh badan kita menjadi lebih menarik. 

Raya ni Zaza tak perlu lah nak risau atau buat sekatan makanan sebab Premium Beautiful ni memang memahami kehendak wanita.
Yang best pula, sekarang ni ada promosi dan anda dah boleh dapatkan Premium Beautiful ni secara ansuran hanya RM100 sebulan. 
Dah tak sabar nak menggayakan baju raya. Tak perlu takut kalau tiba-tiba tak muat nak pakai akibat makan terlalu banyak waktu hari raya. Yang pasti, ukuran badan sebelum puasa, dan selepas puasa masih sama 🙂
 Ini masa raya tahun 2012. Baju yang Zaza pakai tu masih boleh dipakai sekarang. Lihatlah gambar dekat bawah ni 🙂
Semua wanita pun boleh dapatkan berat ideal dan bentuk badan yang cantik. Tiada sebarang alasan untuk tidak kelihatan cantik dan sihat.
Hubungi Zaza untuk keterangan lanjut dan dapatkan harga Premium Beautiful istimewa bila anda membeli set Premium Beautiful.
Agent Terlatih Premium Beautiful:

Zazalina 

019-307 5397
Share This