Ini antara beberapa tips yang Zaza amalkan untuk maintain berat badan. Dulu tak kisah sangat tentang bab permakanan, tapi sekarang ni memang ambil berat pasal pemakanan ni.
1. Lemon juice
    Zaza sekarang ni memang amalkan minum jus lemon waktu pagi bangun tidur atau sebelum tidur. Ia buat badan rasa ringan pagi-pagi.
2. Green tea
    Mula jatuh hati pulak minum green tea ni. Dulu tak suka rasa dia yang tawar. Sebab kalau nak minum teh je mesti nak letak susu atau creamer. Masa dekat Shanghai, semua restoran yang Zaza pergi semua memang hidangkan air green tea ni. Takda pun air kosong atau air manis yang lain. So, bila try minum green tea lepas makan, memang best sangat, dan rupanya green tea ni memang banyak khasiatnya termasuklah untuk menurunkan berat badan.
3. Makan sedikit tapi kerap
    Memang sejak dulu lagi Zaza seorang yang cepat kenyang bila makan. Kadang-kadang rasa rugi bila ke buffet sebab tak dapat nak rasa macam-macam makanan. Tapi dari segi lain, ia bagus sebenarnya untuk diet. Perlu diingat, diet bukan bermakna tak makan langsung.Selalunya bila perut dah bagi signal kenyang tu, memang Zaza akan berhenti makan.
4. Exercise
    Sekali sekala Zaza buat juga sit up. Tapi yang ni kadang-kadang je.. Hehe…
5. Pakai Premium Beautiful
    Pakai Premium Beautiful membantu kita mengawal pemakanan kita. Kadang-kadang bila termakan banyak dari biasa tu, PB ni sangat-sangat membantu mengekalkan saiz badan. So bila makan banyak, takdalah badan tu naik secara drastik. Berat badan pun tetap maintain je uolss :D. Kalau makan memang kena pakai PB so takdalah lepas tu rasa menyesal kalau termakan banyak.
6. Minum banyak air kosong
Ini antara beberapa amalan yang Zaza amalkan. Dan nampaknya berkesan untuk Zaza. Kalau uoll ada cara lain boleh share jugak ya 😀
Share This